Tandimplantat
Hvad er et implantat?
Hvad er et tandimplantat, hvorfor skal jeg have et implantat, gør det ondt, har jeg råd?
Et tandimplantat er en kunstig rod, ligner en skrue, se billede. Implantatet fungerer som en almindelig tandrod og kan bruges til at montere en tandkrone, hvis man har mistet en enkelt tand. Flere implantater kan fastholde en bro hvor der mangler flere tænder og til at fastgøre aftagelige konstruktioner ( proteser). Ved brug af implantater i tandplejen, er man i stand til at give patienter en tryghed og komfort, på trods af tandtab eller medfødt tandmangel.
Det er relevant at overveje implantbehandling hvis man mister en tand. Alternativet til implantat er ofte en fast bro, men det indebærer at der skal slibes på nabotænder. Tal altid med din tandlæge om hvilke overvejelser der bør tages inden du beslutter dig.
Som bruger af aftagelige helproteser burde alle forsynes med implantater, der er ingen tvivl om at livskvaliteten øges markant. Det giver følelse af egne tænder der sidder fast og en tryghed i hverdagen. Helproteser der sidder på implantater er uden kunstig gane og giver dermed færre gener end når ganen er dækket af akryl.
Når flere tænder skal erstattes er der ofte flere behandlingstilbud, heriblandt implantater. De der vælger implantater hører til den gruppe af patienter, der ikke vil acceptere aftagelige løsninger.
Det er smertefrit at få isat et implantat og der er ingen eftersmerter.
Behandling med implantater er uden tilskud og kan være en stor udfordring økonomisk. Sæt dig grundigt ind i behandlingstilbud og overvej hvad der er bedst for dig. Tandlægen kan give dig en faglig begrundelse for et valg, men du er den der kender dig selv bedst.
Facts omkring behandlingen
– Det er et lille operativt indgreb, men der stilles store krav til hygiejnen, derfor indrettes klinikken
til operationsstue. Vi sørger for at du er i trygge rammer og vil informere grundigt undervejs i
forløbet.
– Der er ingen eftersmerter, lidt ømhed omkring tandkødet hvor implantatet er sat må dog
forventes.
– Fra man beslutter at få et implantat, til det færdige resultat, går der typisk fra 6 mdr. til 12 mdr.,
afhængigt af knoglens kvalitet. Derfor kan det være nødvendigt med en midlertidig erstatning i
den periode.
– Alle kan i princippet få et implantat uanset alder. Prognosen for implantatet er dog afhængig af:
rygning, paradentose, diabetes, bruxisme (tænderskæren) og dårlig mundhygiejne. Det er dog ofte denne patientgruppe, der får et behov for implantater og derfor må patient og tandlæge afstemme forventningerne til implantatets levetid/ prognose inden behandling påbegyndes. Hvis patient ikke viser interesse for at ændre livsstil, bør man overveje om behandling med implantat er en løsning
Selve indgrebet kort beskrevet:
1. Isættelse af implantat. Der afsættes ca. 1 time ialt, heraf 1/2 time til bedøvelse og operationsopdækning, 10-15 min til selve indgrebet, 10-15 min til tilpasning af midlertidige tanderstatning.
2. 1 uge efter tid til kontrol (15 min)
3. 3 måneder efter operation er implantatet klar til at kunne belastes og det er tid til aftryk.
4. Aftrykket til enkelttandserstatninger er ukompliceret (1/2 time)
5. For enkelttandserstatninger er tanden færdig hos teknikker efter 14 dage og kan fastgøres på
implantatet (1/2 time)
6. Hvis implantater skal indgå i protese, vil aftryk kræve lidt længere tid (1 time) og man skal
forvente op til 3-4 seancer inden protesen er færdig, da procedure for protesefremstilling er den samme som ved almindelige proteser.